ErkkiSaviharju

Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö: Malmin lentoasema

Museovirasto kirjoittaa sivuillaan terminaalin olevan kansainvälisestikin arvioiden harvinaisen hyvin alkuperäisessä asussa ja käytössä säilynyt 1930-luvun lentoasemarakennus. Terminaalirakennuksen lisäksi kenttäkokonaisuuteen kuuluvat lentokonehalli ja kiitoradat.

Tätä kenttäkokonaisuutta pyritään nyt mahdollisimman nopealla aikataululla Helsingin kaupungin puolesta rikkomaan. Kentän toiminnan kannalta olellinen ja tärkeä hangaari on tyhjennettävä lentokoneista ja muusta omaisuudesta 16.5. Mikä tähän on johtanut on luettavissa muualta ja en ala sitä nyt tässä ruotimaan.

Hangaari kuuluu, kuten museovirasto selkeästi kertoo, kenttäkokonaisuuteen ja hangaarin tyhjentäminen poistaa noin 80 vuoden ajalta ilmailuhistoriaa. Tämä jos joku rikkoo rakennetun kulttuuriympäristön jota tulisi varjella, suojella ja kehittää alkuperäisessä käyttötarkoituksessa.

Yksi selkeä syy kaupungin kiireeseen saada mahdollisimman nopeasti tuhoa aikaiseksi toimivalle kentälle on selkeä: Maakunta uudistuksen jälkeen yksi maakuntien tehtävistä on hoitaa kulttuuriympäristöä johon Malmin lentoasema eittämättä kuuluu. Maakuntalakihan ei ole valmis ja on tällä hetkellä lausuntokierroksella, mutta en usko tähän pykälään tulevan muutosta. Kentän alasajossa on siis kiirehdittävä ennenkuin maakuntavaltuusto ottaa tiukan kannan Malmin kentän rakentamiseen tai paremminkin rakentamottomuuteen.

Tuhottua ei saa takaisin! Maakuntavaalit ovat siis paljon muutakin kuin So-Te:a.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Seppo Sipilä

Perustuslaissa on yksi kohta, jossa oikeuksien sijasta sälytetään vastuita yksilötasolle, jokaisen kansalaisen harteille. Se onkin lajissaan ainoa.

20§ 1 mom. "Vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille."

Mitähän virkaa sillä on, kun ei se ilmeisesti koske paikallistason päättäjiä, vaikka valtakunnan ylin alan asiantuntijaviranomainen mitä sanoisi heidän aikeistaan.

Käyttäjän HilkkaPkknen kuva
Hilkka Pääkkönen

Harmin paikka, ellei tihutyötä pystytä jollain tavoin estämään. Kuka on vastuussa tästä? Pitäisihän tietää henkilö, joka määrää!

Eki Saviharju

Kiinteistövirasto ei kerro kuka on vastuussa päätöksestä. Lentokenttätoimijat olisivat olleet halukkaita vuokraamaan tilan pitkäaikaisella sopimuksella.

Käyttäjän HilkkaPkknen kuva
Hilkka Pääkkönen

Niinpä, ei kerrota... Mielestäni ihmisten pitäisi tietää!

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Sikamaista toimintaa Helsingin kaupungilta, en paremmin sano.

Eki Saviharju

"Uusien, tapahtuma-ideologiaan soveltuvien vuokralaisten hankkiminen on kaupungille niin tärkeätä, että FHRA:lle esitetty vuokra on Laurellin mukaan selvästi halvempi kuin nykyiset käyttäjät eli lentokoneiden omistajat ja huoltoyritykset maksavat."

Leo Laurell, FHRA:n toiminnanjohtaja ’Meillä ei ole kaupungin kanssa minkäänlaista sopimusta Malmin hallin käytöstä. Me emme ole edes ilmaisseet tahtovamme vuokrata hallia, vaan aloite tuli Helsingin kaupungilta. Jos halli kuitenkin on tyhjillään, voimme harkita sen vuokraamista autonäyttelykäyttöön.”

Toimituksen poiminnat